Backgammon är ett klassiskt tärningsspel som de flesta säkert har någon form av relation till. Om du haft ett gammalt schackspel kan det ha funnits ett backgammon på andra sidan spelbrädet. Idag är det dock betydligt vanligare att spela online. I denna artikel kommer du att lära dig allt om hur du spelar backgammon och hur du implementerar några av de vanligaste strategierna.

Inledning till Backgammon

Backgammon är faktiskt ett av världens kändaste brädspel. Det spelades redan i Mesopotamien (dagens Irak) för cirka 5000 år sedan. Det har dock förbjudits i omgångar av europeiska makthavare eftersom det tog alldeles för mycket uppmärksamhet från tjänarna. Faktum är att det var först på 1920-talet som det blev riktigt populärt tack vare överklassen.

Lär dig spela tärningspelet Backgammon

Det kan ta lite tid att lära sig att spela backgammon men testa att du spela på ett casino utan svensk licens för att lära dig reglerna i lugn och ro. Spelet går ut på att du ska vara först med att flytta dina egna pjäser till din egna hemmaplan och sedan hem igen.

Grundregler för backgammon

Båda spelarna har en så kallad inneplan med sex stycken fält – och en neutral plan som består av tolv fält. Mellan dessa fält finns även en upphöjd del av planen där man placerar de stenar som blir träffade.

Spelet börjar med att varje spelare placerar ut 15 stycken stenar på fyra utvalda fält på spelplanen. Om du spelar online är detta dock inget du behöver tänka på eftersom det sköts automatiskt.

Innan spelet börjar ska både du och din motståndare kasta varsin tärning för att bestämma vem som ska börja. Den som slår den högsta siffran gör det första draget.

Öppningsdrag och strategier

Spelet börjar med att en spelare kastar två tärningar. Du kan sedan välja om du vill flytta en sten, eller två olika stenar. Låt oss säga att slår en 6:a och en 5:a. Då kan du antingen flytta en sten elva steg eller två stenar fem respektive sex steg.

Om du som spelare slår en dubbel, till exempel två treor ser reglerna lite annorlunda ut. Då får du nämligen dubbla poäng. Det betyder att du bland annat kan flytta två stenar sex steg. Du skulle även kunna flytta fyra stenar tre steg.

Du måste alltid flytta dina stenar så långt det är möjligt. Du kan inte välja att stå över något kast, oavsett vad du får för nummer på tärningarna.

Mitten av spelet

När du flyttar dina stenar kan du antingen landa på en tom plats eller ett fält som redan har stenar. Om din motståndare har flera stenar på ett fält kan du inte lägga dina stenar där. Det kallas att motståndaren ”äger” fältet. Du kan ha upp till 15 stenar på ett och samma fält.

Skulle du flytta din sten till ett fält där det redan ligger en sten från motståndaren hamnar den uppe på ”the bar”, eller muren som det kallas på svenska. Denna stenen är då ute ur spelet. Motståndaren måste då få in denna sten i spel igen. Det görs genom att slå det poängtal som motsvarar ett fält på planen du inte äger. Om det inte lyckas måste motståndaren stå över en omgång.

Mid-game strategier och taktiker

En vanlig strategi är att försöka skaffa flera fält som du ”äger”. Då har du alltid en landningsplats för dina egna stenar plus att du hindrar motståndarens chanser att avancera framåt.

Avsluta spelet

När en spelare har fått alla sina stenar till sin egen hemmaplan kan denne påbörja ”hemtagningen”. Du måste alltid ta hem dina stenar med ett jämnt tal. Du måste även flytta dina andra stenar, så att det stämmer överens med siffran som tärningen visar. Om någon av dina pjäser hamnar uppe på muren kommer hemtagningen att bli avbruten. Då måste du först flytta tillbaka pjäsen från muren till den egna hemmaplanen.

Spelet är över när en spelare har tagit hem alla sina stenar. Det kan aldrig sluta oavgjort utan det finns alltid en vinnare.

Slutspelstekniker och taktiker

En vanlig strategi i slutet av spelet är att skydda sina egna stenar från att hamna uppe på muren. Det är något som kan ge motståndaren ett stort försprång.

En annan strategi i detta skedde är att lägga ut dina stenar och hindra din motståndare från att avancera. Backgammon är på många sätt ett racingspel och det gäller att vara den snabbaste och smartaste spelaren.

Vinnande strategier

Backgammon handlar inte bara om strategi eftersom du också måste ha turen på din sida när du rullar dina tärningar. Det finns dock olika populära strategier som du kan testa för att öka dina chanser att vinna.

En av de enklaste strategierna är att köra full fart framåt. Du satsar allt på att få hem dina stenar till hemmaplanen så snabbt som möjligt. Om både du och din motståndare väljer att köra på denna taktik handlar det i princip bara om vem som får den bästa utgången på tärningarna. Den här strategin brukar bara rekommenderas om du slår väldigt höga nummer i början av spelet.

Ytterligare en strategi är att börja attackera alla motståndarens sårbara stenar. Det innebär att du försöker landa på motståndarens stenar så ofta som möjligt. Fördelen med detta är att motståndaren kan fastna i spelet, genom att ha flera stenar uppe på muren. Då måste din motståndare först få tillbaka dessa stenar på spelplanen innan denne kan fortsätta.

Nackdelen med denna strategi är att dina egna stenar också blir väldigt sårbara och att det kan slå tillbaka på dig själv. Det är också en ganska aggressiv strategi som kanske inte passar alla typer av spelare.

Vanliga misstag att undvika

  • Att spela allt för säkert och inte försöka skaffa sig en bra position i början av spelet.
  • Att flytta en sten allt för långt ner på den egna hemmaplanen, tidigt i spelet.
  • Att bygga ”ljusstakar” och samla allt för många stenar på ett och samma fält.
  • Att ”gömma” sina stenar, bakom andra pjäser och inte ha någon användning för dem.